Od 1. února vyjedou na Jablonecku autobusy Umbrella

Od pondělí 1. února bude veřejnou autobusovou dopravu v Jablonci nad Nisou a okolních obcích zapojených v Dopravním sdružení obcí Jablonecka (DSOJ) zajišťovat společnost Umbrella Coach & Buses.

Tým Umbrella City Lines   |   29. 1. 2021

„Společnost Umbrella Coach & Buses bude po dva roky zajišťovat městskou hromadnou dopravu v Jablonci a také autobusovou dopravu v okolních obcích zapojených do Dopravního sdružení obcí Jablonecka. S jejím příchodem se změní autobusy, linky budou obsluhovat různé typy vozů dle jejich vytíženosti, objeví se také některá nová spojení, jež, jak věřím, zvýší komfort dopravy a zajistí občanům pohodlnější cestování,“ konstatuje primátor Jiří Čeřovský. 

Ulice a silnice Jablonecka tak budou křižovat autobusy značky Mercedes-Benz Citaro s kapacitou až 96 cestujících vybavené klimatizací a nově také wi-fi připojením. „V Jablonci nasadíme 26 vozidel Mercedes Benz Citaro II a čtyři vozy Mercedes Benz Sprinter City,“ říká jednatel společnosti Umbrella Coach & Buses, s. r. o., Pavel Steiner s tím, že primárně budou dopravu na Jablonecku zajišťovat řidiči z Jablonecka a Liberecka, kteří odsud pocházejí nebo tady bydlí. 

A na jaké novinky se mohou cestující těšit? „Například na přímou obsluhu areálu nemocnice z centra města novou linkou č. 103 Paseky – autobusové nádraží – nemocnice – Horní Proseč. Ve směru z centra bude zastávka přímo v nemocničním areálu, ve směru zpět v blízkosti heliportu – zastávka Nemocniční. Nové bude přímé spojení Kokonína a Vrkoslavic s poliklinikou, poštou, obchodním centrem Central a nemocnicí novou linkou č. 105. Přímé spojení Jabloneckých Pasek a sídliště Šumava s obchodním centrem Rýnovka upravenou linkou č. 106. Nové dopravní spojení okolí nemocnice s horním centrem města se zastávkou v ulici 28. října upravenou linkou 106. Přímé spojení sídliště Žižkův Vrch s obchodním centrem Rýnovka prodlouženou linkou č. 107. Rychlé spojení ze mšenské Arbesovy ulice do centra novou linkou č. 110 Mšeno, Arbesova – Mšeno – autobusové nádraží. Školní linka č. 131 bude zkrácena pouze na úsek Paseky – Mšeno, Arbesova. Z centra města do Pasek je doprava zajištěna novou linkou č. 103, na kterou linka 131 navazuje,“ vypočítává nové linky ředitel Jablonecké dopravní, a.s. (JD), Luboš Wejnar.

alt_text_here

Od 1. února se zároveň upravuje vedení linek MHD a mění se jízdní řády na území města. Neméně důležitou změnou je výměna dosluhujících odbavovacích zařízení. Nová odbavovací zařízení oproti současným nabídnou cestujícím kombinované odbavení kartou Opuscard a nově i bankovní kartou. Platit bude možné také prostřednictvím elektronických zařízení – mobilními telefony, hodinkami, náramky apod. „Do budoucna se předpokládá rozšíření o další elektronické nosiče a QR kódy,“ doplňuje Wejnar a dodává, že zařízení umožní prodej jízdenek do všech zón IDOL, do budoucna se počítá s možností propojení dalších IDS.

Platební terminály budou opět částečně samoobslužné, avšak oproti dosavadním zvyklostem bude průběh nákupu trochu jiný. „Nejprve zvolíme druh jízdného a poté způsob platby, buď prostřednictvím OPUSCARD nebo bankovní kartou. Pokud budete platit u řidiče, pak se nic nemění, a to ani cena jízdenky,“ upozorňuje ředitel JD, a.s.

 

Nejčastější dotazy

Mění se k 1. 2. 2021 ceny jízdného?

Ne, všechny poskytované slevy platí také. Pouze se ruší víkendové rodinné jízdné, které se už prakticky nevyužívalo.

Budou se i nadále uznávat průkazky pro seniory nad 70 let, které vydala společnosti BusLine?

Ano, pro seniory nad 70 let bude i nadále doprava bezplatná.

Kde bude mít nový dopravce předprodejní a informační kancelář? Bude se někam stěhovat?

Ne. Společnost UMBRELLA bude mít předprodejní a informační kancelář ve stejné budově na autobusovém nádraží, kde byli lidé zvyklí. Kancelář je v provozu od středy 27. ledna s pracovní dobou po-pá v čase 7–12.30 a 13–19 hodin a v sobotu mezi 7 až 13 hodinou. V neděli a ve svátek bude otevřená od 13 do 19 hodin. V kanceláři je možné řešit reklamace a ztráty karet OPUSCARD, dobít časové jízdné MHD, zakoupit jízdní řády a získat veškeré potřebné informace k provozu MHD. Taktéž zde budou uschovány veškeré nálezy z vozidel.

Jaké jsou kontakty na nového dopravce?

Předprodej a informace (ztráty a nálezy) – tel. 736 444 004, dispečink MHD – tel. 730 803 602, 730 803 603, e-mail: mhd-jablonecko@umbrellamobility.com, www.umbrellabuses.com     

Kde je možné si zakoupit na kartu OPUSCARD časové jízdné MHD?

Kromě předprodeje společnosti UMBRELLA umístěného v budově na autobusovém nádraží si můžete nechat nahrát na kartu OPUSCARD časový kupón v informačním středisku magistrátu. Pokud kartu ještě nemáte, zde vám ji na počkání zřídí. Další možností je využít služeb MÚ v Rychnově.

Jakých linek MHD se připravované změny netýkají?

Změny se nedotknou linek č. 101, 104, 113, 115, 126, školních linek č. 132, 133 a noční linky nově označené č. 130 (po dobu platných omezení související s COVID-19 nebude zajištěná noční linka).

Jak se budou nakupovat jízdenky na nových odbavovacích zařízeních?

Nová odbavovací zařízení umožní kromě platby OPUSCARD hradit jízdné i bezkontaktní bankovní kartou. Prodej jízdenek bude i nadále částečně samoobslužný. Na displeji se provede volba jízdného u varianty jízdenka 30 minut základní nebo 30 minut zlevněná. Následně se zvolí způsob platby buď kartou OPUSCARD nebo bezkontaktní bankovní kartou. Jízdenky s platností na 60 minut a jednodenní jízdenky navolí řidič a cestující dané jízdné uhradí kartou OPUSCARD nebo bezkontaktní bankovní kartou. Platit je samozřejmě možné i v hotovosti u řidiče.    

Nové zastávky

Od února se upravují názvy některých zastávek. Tak se mění Mírové náměstí, kino Radnice na Mírové náměstí a název zastávky Kino Oko na Klub WOKO. „Upozorňujeme cestující, že s ohledem na aktuální klimatické podmínky budou na označnících zastávek vylepena čísla linek, která nemusí být v souvislosti s provedenými změnami aktuální. Jejich přelep bude proveden v průběhu druhého čtvrtletí tohoto roku,“ říká ředitel JD, a.s., Luboš Wejnar.

Jarní prázdniny 1. 2.-5. 2.

Po dobu jarních prázdnin nebudou zabezpečeny spoje s číselným označením 40 a školní linky. Navíc bude v provozu linka č. 121 Jablonec – Hrabětice – Bedřichov – Jablonec.

Doprava do Bedřichova a Hrabětic

Díky vydatné sněhové nadílce dochází k vyšší poptávce po dopravním spojení o víkendu do Bedřichova a Hrabětic, spoje jsou zajištěny v následujících časech:

Odjezdy spojů linky č. 101 z autobusového nádraží do Bedřichova o víkendech v době od 7.30 do 17.00 hod.: 7.45, 8.45, 9.15, 9.45, 10.15, 10.45, 11.45, 13.15, 14.15, 14.45, 15.15, 15.45 a 16.45 hod. Odjezdy spojů linky č. 121 Jablonec – Hrabětice – Bedřichov – Jablonec z autobusového nádraží: 8.04, 9.34, 11.34 a 13.04 hod.

Přečíst více článků

Doprava na Ústecku: Všechny důležité informace na jednom místě!

Jízdní řády pro regionální autobusové linky v oblasti Přeloučsko

Doprava na Přeloučsku. Jaké informace se vám budou hodit?